Werkstraf voor schrijven Hirsi Ali-diss

Twee rappers van rapgroep Den Haag Connection (DHC) zijn vandaag veroordeeld tot 150 uur werkstraf en 2 maanden voorwaardelijke celstraf. De twee, H. L. (23) en R. el H. (25) kregen die straf voor de bedreiging van het VVD-Tweede- Kamerlid Ayaan Hirsi Ali in een rapsong.

In de zogenaamde Hirsi Ali-diss staat onder meer dat ze het Kamerlid de nek wilden breken en dat een liquidatie van én een bomaanslag op Hirshi Ali in voorbereiding was. De gewelddadige rap werd via internet verspreid.

Volgens de rechter hebben de rappers de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschreden. De diss bestaat namelijk alleen maar uit ernstige bedreigingen. Dat ze de rap niet zelf zouden hebben verspreid doet niet ter zake, zo meende de rechter. De heren hebben er namelijk ook niet voor gezorgd dat niemand bij de rap kon komen. Bovendien namen ze ook geen afstand van hun uitingen en verschenen ze juist in het openbaar in het tv-programma NOVA om toelichting te geven.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van 4 maanden. De voorwaardelijke celstraf viel lager uit, omdat de twee rappers nog geen strafblad hebben en achteraf hun excuses hebben aangeboden aan het Kamerlid. Het OM vond dat de vrijheid van artistieke expressie geen vrijbrief is om lukraak te beledigen. De advovaat van de twee, Victor Koppe, was het daar toen mee eens maar stelde dat grof taalgebruik en belediging een wezenlijk onderdeel van de rapcultuur is.