Britse moslims niet bij Auschwitz-herdenking

Icoon Buitenlands nieuws Vertegenwoordigers van de Britse moslimgemeenschap weigeren om naar de herdenking van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz te gaan. Ze zijn van mening dat niet enkel de kampslachtoffers aldaar herdacht moeten worden, maar dat alle slachtoffers van volkerenmoord in de hele wereld moeten worden herdacht.

Dit zei een woordvoerder van de Muslim Council of Britain, die 1,6 miljoen moslims vertegenwoordigt. "IsraŽl heeft ook massamoorden gepleegd. Het is niet te ontkennen. Zij hebben een Palestijnse natie verdreven. Het is een belediging van hen, als wij hun doden niet erkennen. De slogan 'never again' moet voor alle mensen gelden", aldus de woordvoerder. Expliciet voegde hij eraan toe niet de volkerenmoord uit de Tweede Wereldoorlog te bagatelliseren.

De Britse koningin Elizabeth is donderdag gastvrouw op een ontvangst voor overlevenden van de jodenvervolging en Britse veteranen die de concentratiekampen hebben bevrijd. Het is dan zestig jaar geleden dat het concentratiekamp door de Russen werd bevrijd.