Criminelen kunnen wapens declareren

pberends, detulp050, Zapp442, Matheus, Ome.Fleer, JungleBunny, neegij, Chuppy80, Scootmobiel, pegakemi, Cyberfox en vijf anonieme FOK!kers hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon misdaad nieuws Criminelen die veroordeeld zijn voor een delict, blijken de kosten van het plegen van een misdrijf te kunnen aftrekken van de winst die wordt geboekt bij het plegen van een strafbaar feit. Deze schokkende bevinding kwam naar boven tijdens een rechtszaak in Breda.

Daar kreeg een 46-jarige Roermondenaar van de Bredase rechtbank een schadevergoeding van tweeduizend euro toegewezen, voor een pistool dat hij gebruikte om een bankoverval te plegen. De verdachte werd veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar

De Roermondenaar moet weliswaar zijn buit van 6.600 euro terugbetalen. Maar daar tegenover staat dat hij de kosten voor de aanschaf van zijn pistool mag declareren. Tijdens de zitting verklaarde de man het pistool voor tweeduizend euro te hebben aangeschaft.

Declareren onkosten bij delicten niet ongewoon
Directeur Gerard Sta van het Bureau Ontnemingen Openbaar Ministerie bevestigt dat het voor criminelen inderdaad mogelijk is onkosten te declareren bij het plegen van een strafbaar feit. "Het gaat om kosten die een directe relatie hebben met het strafbare feit. Kosten dus die een crimineel anders niet gemaakt zou hebben. Een tweede voorwaarde is dat het strafbare feit voltooid moet zijn", aldus Sta.

Volgens hem is de wet nu zo eenmaal. Hij geeft daarbij een ander voorbeeld. "Als er een hennepplantage wordt opgerold kan de kweker aangeven welke onkosten hij heeft gemaakt."