Rumsfeld heeft geheime 'eigen CIA'

Icoon Buitenlands nieuwsDonald Rumsfeld, de Amerikaanse minister van Defensie, heeft kort na de aanslagen van 11 september een eigen geheime afdeling opgericht die zich bezighoudt met inlichtingenwerk. De 'Special Support Branch' houdt zich net als de CIA bezig met geheime buitenlandse missies en werft buitenlandse agenten.

Dat onthulde de Amerikaanse krant The Washington Post zondag. De krant baseert zich op documenten en verklaringen van betrokkenen. De afdeling is opgericht nadat Rumsfeld tot de conclusie kwam dat hij niet volledig afhankelijk van de CIA wilde zijn. In de afgelopen jaren zouden er onder meer in Irak en Afghanistan operaties zijn uitgevoerd.

De 'Special Support Branch' zou toestemming van Rumsfeld hebben om zowel in vijandige als in bevriende staten geheime en clandestiene missies uit te voeren. Volgens een recente memo van het Pentagon zouden er onder de gerecruiteerde agenten 'beruchte personen' zitten, wiens betrokkenheid de regering van de VS in verlegenheid kan brengen. Er is nauwelijks parlementair toezicht op de activiteiten. Twee politici die reeds lange tijd zitting hebben in een commissie die toezicht houdt op geheime diensten verklaarden aan de Washington Post niet op de hoogte te zijn van details.

Donald Rumsfeld
De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld