Vanavond algehele sneeuwval verwacht

Icoon Algemeen nieuws Goed nieuws voor de winter- en sneeuwliefhebbers onder ons! Diverse weerbureaus voorspellen voor aankomende avond en nacht in het hele land algehele sneeuwval. Een storing trekt over ons land, waarbij de kans groot is dat veel plaatsen zullen worden voorzien van een wit tapijt.

Na een recordwarme eerste decade van deze maand lijkt de voorspelde sneeuw een voorbode van een koudere periode. Of het nu langdurig winters gaat worden is nog onzeker. Zo voorspelt weerman Piet Paulusma in de loop van de week zowel overdag als in de nacht (soms matige tot strenge) vorst, terwijl het KNMI het houdt op kwakkelweer met overdag temperaturen rond het vriespunt en in de avonden en nachten eronder.

Momenteel liggen de temperaturen nog ruim boven het vriespunt. Binnen nu en enkele uren zullen de eerste buien het land bereiken, voornamelijk bestand uit regen. Later in de avond komt een koufront, waaruit droge sneeuw zal vallen.

Over een eventueel wit tapijt verschillen de meningen overigens. Sommige meteorologen gaan uit van lokaal een wit dekje van enkele centimeters, anderen voorspellen dat met name in de kustgebieden de sneeuw niet zal blijven liggen. In het binnenland is de kans op een sneeuwtapijt het grootst, daar de temperaturen onder nul zullen duiken. Onze zuiderburen hebben voor heel BelgiŽ een sneeuwtapijt van vijf tot tien centimeter voorspeld.