VVD wil óók een 'groene' partij zijn

Icoon politiek binnenland nieuwsDe VVD zou zich meer als een milieubewuste partij moeten gaan profileren. Dat is een uitkomst van de partijraad die de liberale partij vandaag hield. Kamerlid Paul de Krom stelt dat links niet het alleenrecht heeft op het thema natuur. "Dat moeten we duidelijk maken", betoogde De Krom op de partijbijeenkomst.

"Als wij straks de verkiezingen ingaan zonder goed milieuprogramma dan zullen wij dat in de verkiezingsuitslag terugvinden", meent het VVD-Kamerlid. Volgens hem onderscheidt het milieubeleid van de VVD zich van die van linkse partijen door 'efficiëntie'. "Dus geen luchtfietserij zoals van GroenLinks of de SP. Die denken dat alles vanzelf goed gaat, als je er maar geld tegenaan gooit." In zijn toespraak betichte hij links van 'moralisme, pessimisme, regeldrift en bemoeizucht'.

Op de partijraad werden geen concrete standpunten geformuleerd. Dat zal de komende tijd moeten gebeuren, in aanloop naar de eerstvolgende verkiezingen. Als voorbeeld van de aanpak die zijn partij voorstaat noemde De Krom emissiehandel van koolstofdioxide (CO2). Landen als Nederland kunnen uitstootrechten kopen van andere landen, die daardoor minder mogen uitstoten. Tevens wees De Krom op problemen over de grens, zoals vervuilende kolencentrales in China. De VVD wil zich sterk maken voor betere internationale afspraken.