Zaak dode tasjesdief werd op hoogste niveau besproken

Op het allerhoogste justitie niveau is besloten dat Germaine C., de vrouw die tasjesdief Ali el B. doodreed, de zwaarst mogelijke aanklacht ten laste zou worden gelegd: doodslag. Dat schrijft de Telegraaf vandaag. Minister Piet Hein Donner en super-procureur-generaal Joan De Wijkerslooth stemden in met deze loodzware aanklacht. Het is zeer ongebruikelijk dat er vooraf over een tenlastelegging overleg wordt gevoerd tot op het hoogste niveau. Dat gebeurt alleen in zéér precaire zaken die de Nederlandse samenleving ernstig in beroering brengen zoals in de zaak van militair Eric O., die verdacht werd van het onterecht doodschieten van een Irakees of de brute moord op Theo van Gogh.

Volgens L. de Lange, woordvoerder van het parket-generaal, is deze affaire 'een uiterst gevoelige zaak'. ''Dinsdag is er overleg geweest tussen het Amsterdamse OM en Den Haag. De Wijkerslooth heeft hierover vervolgens met de minister gesproken.'' Zowel Donner als De Wijkerslooth tekende geen bezwaar aan tegen het voorstel van het Amsterdamse parket om te gaan voor de zwaarst mogelijke vervolging. De woordvoerder benadrukt dat het formele besluit Germaine C. te vervolgen voor de zware verdenking is genomen door justitie in Amsterdam. ''Dat parket is uiteindelijk alleen verantwoordelijk.''

De rechter-commissaris besliste overigens dat Germaine C. onmiddellijk moest worden vrijgelaten, wat bij een aanklacht wegens doodslag zeer ongebruikelijk is. Hiermee lijkt de zware aanklacht van het OM bij voorbaat kansloos. Rechtsdeskundigen verwachten dat de klacht zal worden afgezwakt naar 'dood door schuld'. Persofficier Dop Kruimel van het Amsterdamse parket stelt echter dat de voorlopige vrijlating geen enkele invloed op de uiteindelijke dagvaarding aan C.'s adres heeft. ''Ons onderzoek gaat door. Ook het zwaarste verwijt doodslag, waarop maximaal 15 jaar cel staat, is nog steeds niet van de baan'', zegt zij.

Rouwtocht
De omgekomen tasjesdief Ali el B. werd gisteren de laatste eer bewezen in een rouwtocht die voerde van de plek van het ongeluk naar de Al Kabir-moskee aan de Weesperzijde, waar een korte gebedsdienst werd gehouden. Enkele honderden mensen, waaronder veel Marokkaanse jongeren, deden daar aan mee.

De zus van El B. riep vooraf de jongeren op zich gedeisd te blijven en er een gedenkwaardige tocht van te maken. Rondom de boom waar El B. om het leven kwam werden veel bloemen en steunbetuigingen gelegd. De tocht verliep zonder problemen.

Het overlijden van Ali El B. heeft er toe geleid dat het het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk is verklaard in de rechtszaak tegen hem wegens een gewapende overval op de Xenos in de Kalverstraat. Het OM had twee jaar celstraf tegen El B. geëist. Na zijn arrestatie zat hij vier maanden in hechtenis. De rechtbank besloot gisteren in een tussenvonnis tot de niet-ontvankelijk verklaring omdat tegen een dode verdachte geen zaak kan worden gevoerd.

Het slachtoffer zal vandaag in Marokko ter aarde worden besteld.


Rouwtocht voor Ali el B.


Update 12:04
Minister Donner van Justitie heeft laten weten op géén enkele wijze betrokken te zijn geweest bij de formulering van de aanklacht tegen Germaine C., de vrouw die tasjesrover Ali el B. doodreed. Hij noemt het voorpagina-artikel van de Telegraaf complete nonsens. Het ministerie overweegt zelfs of het juridische stappen tegen de krant zal nemen.