Nieuwe behandeling tegen snurken

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) heeft een nieuwe behandelmethode tegen snurken in handen. Mensen die hard snurken of vermoeid zijn door ademhalingspauzes in hun slaap, kunnen zich vanaf nu laten behandelen in het Belgische ziekenhuis, dat met de nieuwe methode een wereldprimeur heeft.

De genoemde klachten zijn het gevolg van het obstructief slaapapneu syndroom. Dit wordt veroorzaakt door het gedeeltelijk of volledig dichtklappen van de keel tijdens het slapen. Wie aan dit syndroom lijdt, houdt niet alleen zijn omgeving uit zijn slaap, maar is zelf ook vaak moe en heeft last van concentratiestoornissen overdag. Het probleem kan nu opgelost worden door het aanbrengen van een titanium implantaat ter hoogte van het tongbeen. Dit implantaat zorgt ervoor dat de keel open blijft.

Er bestonden wel al andere middelen voor het syndroom, zoals continue beademing of een operatie aan het week gehemelte. Maar dit biedt niet voor iedereen een oplossing. De nieuwe methode zal wederom een aantal patiŽnten kunnen helpen. Op dit moment zit het project nog in een experimentele fase en wordt uitgevoerd in samenwerking met het UZ van Mannheim en de Amerikaanse firma Aspire Medical.