Joesjtsjenko president van Oekraïne

Viktor Joesjtsjenko wordt definitief de nieuwe president van Oekraïne. Dat heeft het hooggerechtshof in het land bepaald. Het hof verwierp ook het laatste beroepschrift van de verliezer van de verkiezingen van 26 december, ex-premier en de favoriet van Rusland, Viktor Janoekovitsj.

Joesjtsjenko zal naar aller verwachting in het weekeinde worden ingezworen als de opvolger van president Leonid Koetsjma. Hij won de verkiezingen uiteindelijk met een verschil van acht procentpunten. Voorzitter Jarema van het hooggerechtshof heeft nu gezegd dat dit laatste oordeel "definitief is en beroep is niet meer mogelijk". De klagende partij heeft haar claims niet kunnen hard maken, aldus het hof.

De pro-Russische premier Viktor Janoekovitsj won eerst de verkiezingen met een nipte meerderheid. Zowel de oppositie, als de internationale waarnemers waren echter van mening dat er massaal gefraudeerd was met de stemmen. De oppositieleider en Joesjtsjenko weigeren de uitslag te erkennen. Hierop werden de verkiezingen ongeldig verklaard.