Regisseurs herdenken Van Gogh met filmpjes

Icoon Media nieuwsDe moord op Theo van Gogh is hard aangekomen bij collega regisseurs. Daarom hebben vele Nederlandse filmmakers hun gevoelens rond zijn dood in een gezamenlijk project gestalte gegeven onder de naam 'Allerzielen'. In vijftien filmpjes van samen negentig minuten wordt de moord en de onrust die daarop volgde vormgegeven.

De naam van het project komt van de Rooms-Katholieke dag waarop doden worden herdacht. Deze heeft plaats op 2 november, tevens de dag waarom Van Gogh werd afgeslacht. Het geld is bijeengebracht door onder meer het Nederlands Fonds voor de Film, de NPS en het Nederlands Film Festival.

Allerzielen werd gemaakt door regisseurs Eddy Terstall (Hufters en Hofdames, Simon), Martin Koolhoven (Het Zuiden, De Grot), Karim Traïdia (De Poolse Bruid, Eilandgasten), Nicole van Kilsdonk (Johan, Ochtendzwemmers) en Rita Horst (Knofje, De Daltons). De scenario's werden geschreven door Maria Goos (Cloaca), Robert Alberdingk Thijm (Dunya en Desie), Mieke de Jong (Lepel, Het Zuiden), Mijke de Jong (Bluebird), Michiel van Jaarsveld (Drift) en acteur Jack Wouterse.

De NPS zendt alle 15 filmpjes uit op 20 april.