Onderzoek: onopgemaakt bed is gezond!

Ali Salami (herschreven), FSF-Moses, en macromarkt.nl hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Wetenschappelijk nieuws Lukt het je niet om elke morgen je bed een beetje fatsoenlijk op te maken? Treur niet, door die eigenschap zou je wel eens gezonder kunnen zijn dan wanneer je het wel deed. Dat is de uitkomst van een Brits onderzoek.

Een onopgemaakt bed staat misschien slordig, maar het onderzoek van de universiteit van Kingston wijst uit dat het eveneens niet erg aantrekkelijk is voor de huismijt, die wordt aangezien als veroorzaker van Astma en andere allergieën. Het diertje kan niet overleven in de warme en droge omstandigheden die in een onopgemaakt bed worden gevonden.

Het gemiddelde bed wordt nog altijd bevolkt door anderhalf miljoen huismijten. Het ongedierte, dat kleiner dan een milimeter in lengte is, leeft van huidschilfers en produceert een allergeen dat gemakkelijk wordt ingeademd tijdens de slaap.

De wetenschappers hebben een computermodel ontwikkeld waarmee bepaald kan worden hoe veranderingen in huis de aantallen huismijt kan verminderen. Iets simpels aan een onopgemaakt bed kan ervoor zorgen dat vocht aan de lakens en het matras wordt ontrokken zodat de mijt uitdroogt en doodgaat.

In een later stadium van het onderzoek zullen de wetenschappers om hun model te testen huizen bouwen en daarin verwarming, ventilatie en isolatie aanbrengen om te zien hoe de mijt daarmee omgaan. Met de uitkomsten kan mogelijk iets worden gedaan aan de hoge kosten die de behandeling van asthma en andere allergieën elk jaar met zich meebrengen.

Huismijt
Een sterk vergrote afbeelding van een huismijt