Persconferentie Hirsi Ali: 'Ik ga door!'

Hirsi Ali De nieuwsredactie van FOK! zal hieronder verslag doen van de persconferentie die VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali geeft. De politica keerde na negen weken weer terug in de Tweede Kamer. Sinds de moord op Theo van Gogh was zij daar niet meer verschenen.

Op de persconferentie zal ze hier nader op ingaan. De belangstelling voor de persconferentie is overweldigend. Centraal staat haar verdriet over de afgelopen weken, haar werkzaamheden. Over de veiligheidsmaatregelen rondom haar persoon kon met geen woord worden gerept.

"75 dagen kon ik hier niet zijn, dus ook niet bij de crematie van Theo van Gogh", waarmee Hirsi Ali de persconferentie opende. Ze was zichtbaar gespannen. Ze leerde hem pas echt kennen sinds ze samen de film Submission maakten.

De afgelopen weken waren voor Hirsi Ali zeer moeilijk, zo vertelt ze geëmotioneerd. Vele steunbetuigingen, pakken met e-mails kreeg ze binnen. Maar ook kritiek. De woorden van de ouders van Theo van Gogh deden haar goed.

De radicale islam en terrorisme blijft volgens Hirsi Ali een gevaar voor Nederland. Een kleine minderheid onder de moslims brengt de maatschappelijke verhoudingen in gevaar, een grote meerderheid van moslims zwijgt in alle talen. Dat moet anders volgens de politica.

Hirsi Ali: "Ik ben niet uit op het krenken van mensen of groepen. Ik heb opvattingen en wil graag beroordeeld worden op de kracht van mijn argumenten. Het gaat om woorden, en niet om geweld. Daarmee beslechten we discussies niet."

Over Submission is door Hirsi Ali veel en lang nagedacht met Theo van Gogh. Ze zegt het verschrikkelijk te vinden dat enkele moslims naar het middel van geweld hebben gegrepen. "Het open debat zal zegevieren. Ik ga door!", waarmee ze haar speech beëindigde.

De toespraak richtte ze tot het volk, zei ze, vanwege haar functie als volksvertegenwoordiger. Het gros van de vragen van journalisten na haar toespraak kon niet beantwoord worden in verband met haar veiligheid en het feit dat ze belanghebbende is in de zaak Mohammed B. en de moord op Theo van Gogh.