'Muziek downloaden op kosten ander geen probleem'

Icoon Digital nieuwsHet is geen probleem om via het internet muziek te downloaden op kosten van een ander. Dat beweren het tijdschrift Computer Idee en consumentenprogramma Kassa. Na het opgeven van een naam en rekeningnummer krijg je bij bekende downloadsites als MSN Music, Download.nl en Chello direct 30 euro tegoed om aan de slag te gaan.

Controle of het bankrekeningnummer daadwerkelijk bij de gebruiker hoort is er echter niet. Wordt er ten onrechte geld afgeschreven bij iemand dan kan diegene dat terugeisen. De banken erkennen de internetmachtiging niet omdat deze fraudegevoelig is.

Genoemde sites werken met de betaaldienst Firstgate. In eerste instantie erkende het bedrijf aan Kassa dat er gefraudeerd kan worden. Het bedrijf zag echter geen reden om de procedure te veranderen. Later meldde Firstgate dat IP-adressen van gebruikers worden geregistreerd. Naar aanleiding van de uitzending vanavond van Kassa, waar dit mogelijk misbruik aan de orde komt dreigt het bedrijf fraudeurs harder aan te pakken en consequent bij de politie aan te geven.