Pedofiel verwoest moedwillig leven kind (12)

Icoon misdaad nieuws Anderhalf jaar geleden werd het leven van de toen elf-jarige Jeffrey Werring totaal verwoest. Een 43-jarige pedofiel mishandelde de jongen om hem vervolgens zwaar seksueel te misbruiken. In De Telegraaf van vandaag wordt de zaak in een paginagroot artikel uitgelicht. De details zijn schokkend.

Voor het eerst sinds de gruweldaad kijkt de vader van Jeffrey, de 38-jarige Ruud Werring, terug. Het seksuele misbruik van Jeffrey heeft diepe wonden achtergelaten in het gezin. Zo vertelt Ruud: "Mijn zoon is letterlijk gehandicapt geslagen door een gestoorde pedofiel. Nooit meer wordt hij het vrolijke kind dat hij was. Nooit zal hij nog normaal en zelfstandig functioneren. Als ouder kom je niet los van de moedwillige verwoesting van je kind. Ons hele gezin is uit elkaar geslagen. We zijn voor het leven getekend."

Het drama speelde zich af op 1 september 2003. Jeffrey nam na school een sluiproute, om zo eerder thuis te zijn. Ter hoogte van een zandafgraving kwam de 43-jarige Renť G. te voorschijn en zette een groot vlindermes op de keel van Jeffrey. Deze had in zijn auto staan posten, op zoek naar wat vertier: een kind van zijn gading. "Omdat hij zin had in seks en wat spanning moest afreageren", zo zei de kinderbeul later aan de recherche.

"Ik vind je een knap ventje"
Ik vind jou wel een knap ventje." Het waren de eerste woorden die de pedofiel zei. Vervolgens ging G. een uur lang tekeer op Jeffrey. Na een hoop gegil werd Jeffrey met een voorwerp bewusteloos geslagen.

Ruud Werring: "In de rechtszaal verklaarde G. mijn zoon met een steentje op het hoofd te hebben geslagen. Een steentje, zei hij, terwijl hij met duim en wijsvinger iets van drie centimeter aangaf. Een forensisch specialist heeft de hoofdwonden van Jeffrey onderzocht: de inslagen waren ontstaan door een hard voorwerp, minimaal 25 centimeter groot. Hij heeft op hem ingebeukt met een kei – iets anders kan het niet geweest zijn – en hem daarna achtergelaten om te sterven."

Ruim zes uur na het delict werd Jeffrey gevonden. Zwaar gewond werd hij afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar constateerden medici alleen al drie schedelbasisfracturen. Allerlei complicaties in de vorm van infecties, zoals een longontsteking, en heftige koortsen teisterenden het lichaam van de jongen die kunstmatig in coma werd gehouden. Na zes weken was de jongen in staat om met gebaren duidelijk te maken wat er gebeurd was. Praten kon hij toen nog niet, maar het balletje ging rollen.

De gevolgen zijn niet te overzien
Uiteindelijk kreeg de baas van G. argwaan en stapte naar de politie. G. bleek jarenlang op de plaatselijke kinderboerderij te hebben gewerkt en daar te zijn weggestuurd omdat hij zich voortdurend aan jonge jongens vergreep. G. bleek al eerder voor zedendelicten veroordeeld te zijn.

Exact een jaar na dato werd G. veroordeeld. De rechter legde hem vier jaar cel plus tbs op. Voor de vader van Jeffrey is de straf onbegrijpelijk laag. "Je ziet dit iedere keer weer gebeuren in Nederland. Pedofielen die geen strobreed in de weg wordt gelegd omdat ze zogenaamd niet op heterdaad betrapt kunnen worden."

Jeffrey woont tegenwoordig in een revalidatiecentrum. Artsen hebben bij hem vastgesteld dat hij afasie heeft. De jongen lijdt aan blijvende spraakstoornissen. Ook zijn karakter is veranderd. "Ik heb afscheid moeten nemen van de oude Jeffrey en een heel ander kind teruggekregen", zegt zijn vader. Psychisch is de jongen een wrak. "Vorige week vertelde Jeffrey ons op zijn eigen manier dat hij vůůr het gebeuren in God geloofde. 'Maar nu niet meer', zei hij toen. 'Waarom zou God mij dit aandoen?'"