'Radicale moslims moeten toon matigen'

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuws VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali moet niet haar toon matigen, maar radicale moslims dienen dit wel te doen. Dat zegt haar geestverwant, de rechtsgeleerde Afshin Ellian in een interview met het Algemeen Dagblad. Ellian hoopt dat de politica zich staande weet te houden, zodra ze aanstaande dinsdag de Tweede Kamer binnenstapt.

Het gaat met Hirsi Ali goed volgens Ellian. Dat baseert hij op zijn laatste telefoongesprek met haar. "In ons laatste telefoongesprek was ze zeer strijdbaar en enthousiast. Het gaat goed met haar. Ze is gelukkig wel wat gewend."

Volgens Ellian heeft de politiek slap en amateuristisch gehandeld na de moord op Theo van Gogh. Zo zouden met name gereformeerden binnen het CDA maar ook een deel van de PvdA de neiging hebben te capituleren voor terreur. Daarover zegt hij in het AD. "Mohammed B. heeft op het lichaam van Van Gogh een brief achtergelaten waarin hij de oorlog verklaart aan onze democratie. Hij wenst ons allemaal dood, niet alleen Ayaan en Theo. Dit was een aanslag op onze vrijheid."

Ellian acht hardere maatregelen nodig
Ook het handelen van minister Piet Hein Donner van Justitie, die na de moord opriep tot het matigen van de toon in het debat over religieuze kwesties, zint hem niet. "Niet Ayaan Hirsi Ali, maar de terroristen moeten hun toon matigen en het land uitgezet worden. Laat de Rotterdamse imam, die homo's uitscheldt en Europeanen varkens noemt, zijn toon eens matigen", zegt Ellian.

De rechtsgeleerde wil dat imams die 'de boel opruien' Nederland worden uitgezet. "En stuur ze niet weg met een enkeltje Roosendaal, maar met een militair vliegtuig naar Syrië, Egypte of Marokko. Daarmee bevrijd je de gematigde moslims van lieden die voor verharding zorgen."

De geluiden van islamofobie in de Nederlandse samenleving herkent Ellian niet. "Wie dat bespottelijke woord verzint, moet zijn hersens laten nakijken. Kritiek op een religie is toch niet verkeerd? Ben je islamofoob als je tegen het hoofddoekje bent? In Iran strijden miljoenen islamitische vrouwen tegen de hoofddoek. Daar is het een symbool van onderdrukking. Ik realiseer me best dat sommige vrouwen een hoofddoek dragen uit vroomheid. Maar ik mag van de overheid verlangen dat haar vertegenwoordigers - rechters, agenten, brandweerlieden - zich neutraal kleden en niet met hoofddoeken, kruisen of keppeltjes rondlopen. Dat is toch geen islamofobie?"