Eerst invullen dan reizen, of helemaal niet

Wie op reis wil naar Amerika of Rusland zal in de toekomst iets meer van zijn of haar privacy moeten prijsgeven. Op Schiphol is gisteren een nieuwe proef gestart, waardoor het reizigers naar de VS makkelijker wordt gemaakt om in te reizen. In Rusland ligt een zo mogelijk nog ingrijpender wetsvoorstel ter stemming bij het parlement.

Amerika
De luchthaven Schiphol is door Amerika uitgekozen om als Europese proeftuin te dienen voor uitvoering van het beleid van de VS op het gebied van verzameling van passagiersinformatie. De Amerikaanse overheid verlangt hierbij ten bate van terrorismebestrijding van alle inreizende personen enkele biometrische gegevens, welke nog niet op huidige identiteitspapieren staan vermeld. Reizigers naar de VS kunnen er nu voor kiezen om op Schiphol een gezichtscan te laten maken, vingerafdrukken te laten registreren en een kort interview omtrent het doel van de reis af te geven. De passagier geniet in ruil voor deze medewerking enkele voordelen. Bijvoorbeeld een uur later kunnen inchecken en bij aankomst meteen door kunnen lopen. Wie niet aan de proef wenst mee te werken, ontvangt in het vliegtuig een vragenlijst om de diverse gegevens op in te vullen.

Indien het project op Schiphol slaagt dan wil de Amerikaanse overheid het registratiesysteem voor de gehele Europese Unie invoeren. Invoering lijkt voorlopig echter lastig daar met de Europese Unie nog geen overeenstemming is bereikt over wat Amerika precies met de verzamelde gegevens mag doen. De VS zet er niettemin vaart achter. Mochten de EU-landen niet voor 26 oktober de gewenste gegevens op de identiteitspapieren hebben toegevoegd dan zal er een visumplicht gaan gelden. Leden van het Europese parlement vinden dat de VS met de eisen de privacy van mensen schendt.

Rusland
De Doema, de Tweede Kamer van het Russische parlement, heeft woensdag met een wetsvoorstel gestemd dat het mogelijk maakt om buitenlanders die zich respectloos over Rusland hebben uitgelaten te weren. Om de nationale veiligheid te bevorderen dient bij personen die de Russische waarden, autoriteiten of symbolen hebben beledigd, eerst een rechter te oordelen of een visum kan worden verleend, aldus het voorstel. Tevens beperkt het voorstel dragers van het HIV-virus de toegang tot Rusland.

De Doema moet nog twee keer stemmen voordat het wetsvoorstel definitief is aangenomen.