Flinke boete voor vernielen flitspaal

Drie mannen uit Eemnes zijn in Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot een gezamenlijke boete van 36.000 euro. Ook kregen de drie elk een werkstraf van dertig uur. De drie hadden in 2000 uit baldadigheid een flitspaal uit de grond getrokken en in een sloot gedumpt. Destijds werden ze door de politierechter veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur per persoon.

De paal lag uiteindelijk zeven weken in de sloot en werkte hierna niet meer fatsoenlijk, aldus het gerechtshof. Volgens de drie Eemnessers (39, 38 en 28 jaar oud) functioneert hij echter nog prima. "Op het politiebureau in Baarn zag hij er nog prima uit", aldus ťťn van de mannen. Eťn van zijn vrienden meende dat het apparaat waterdicht was: "Het kan flink regenen in de polder. Dan gaat-ie toch ook niet kapot?"

Hun vermoedens zouden zijn bevestigd door het bedrijf dat de flitspalen produceert, dat de mannen zou hebben gemeld dat de paal gewoon weer was geplaatst. Hofpresident R. Dekkers toonde echter een foto, waarop te zien was dat er een flinke scheut water uit de "flitsdoos" kwam toen de paal met een tractor uit de sloot werd gevist.

De drie vertelden dat het om een uit de hand gelopen grap ging, die was bedacht tijdens een feestje in een kroeg. Doordat ze te koop gingen lopen met hun daad, konden ze uiteindelijk door de politie worden gepakt en werden ze in 2000 veroordeeld tot taakstraffen van zestig uur. Het Openbaar Ministerie (OM) nam hier echter geen genoegen mee en ging in hoger beroep.

Het hof was niet blij met hun laconieke houding in de rechtszaal; zo kwamen ze zonder advocaat en keerden ze al huiswaarts voor de uitspraak was geweest. Toen de rechter stelde dat de drie best zouden hebben gebaald wegens het lange wachten op het hoger beroep, zeiden ze er "geen nacht van wakker te hebben gelegen." De drie hadden nog geluk dat het OM wegens de ouderdom van de zaak geen werkstraf eiste, desondanks legde het hof hen toch dertig uur werkstraf op.