Nog geen uitsluitsel vertrek leger uit Irak

Icoon Irak nieuws Premier Balkenende heeft vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad geweigerd om uit te sluiten dat het Nederlandse leger langer in Irak zal blijven. Het vertrek staat nog wel gepland voor half maart, maar volgens de premier "sluiten we onze ogen niet voor internationale ontwikkelingen en het debat in de Tweede Kamer". Er zitten momenteel 1350 Nederlandse militairen in Irak.

Een aantal landen, waaronder Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Japan, heeft aangegeven graag te willen dat Nederland in Irak blijft. De VVD en sinds kort ook het CDA zijn ook voorstander van een verlenging van de missie. De PvdA blijft fel tegen een verlenging. Volgens Tweede-Kamerlid Koenders is het zelfs "onbegrijpelijk en onverantwoord zijn als het kabinet daar twee maanden voor de terugkeer van de manschappen onduidelijkheid over laat bestaan".

De militaire vakbond is ook niet blij met de onduidelijkheid. "Minister Kamp (Defensie, red.) loopt zo als werkgever een deuk in het vertrouwen op bij zijn manschappen. Zijn woord is blijkbaar toch niet zoveel waard als we dachten", aldus voorzitter van de militaire vakbond (AFMP) Van den Burg.