Groene Boekje uitgebreid met Surinaams

Icoon Algemeen nieuwsSuriname is sinds woensdag officieel lid van de Nederlandse Taalunie. De toetreding is bekrachtigd op een speciaal congres in Paramaribo, waar gesproken wordt over onderwijs in de Nederlandse taal. Een gevolg van de toetreding is dat het 'Groene Boekje', de officiële Woordenlijst Nederlandse taal, zal worden uitgebreid met enkele honderden Surinaams-Nederlandse woorden.

Suriname is na Nederland en België het derde land in de Nederlandse Taalunie. De unie werd in 1980 opgericht tussen Nederland en Vlaanderen, met als doel samen te werken op het gebied van taal, taalbeleid, taalonderwijs en letteren. In Suriname zijn meer dan twintig talen in gebruik. In de koloniale tijd was Nederlands de officiële taal. Een meerderheid van de 450.000 inwoners van Suriname ervaart Nederlands nog altijd als de moedertaal.

In oktober 2005 verschijnt de herziene editie van de Woordenlijst Nederlandse taal, tien jaar na de publicatie van de eerste editie. Hierin zullen waarschijnlijk ongeveer vijfhonderd Surinaams-Nederlandse woorden in opgenomen worden. De Taalunie presenteerde vanmorgen een lijst met kanshebbers, zoals baboen (brulaap), cellenhuis (gevangenis), glo-school (basisschool), padieboer (rijstboer), wiet (onkruid) en zwamp (moeras). Een definitieve lijst wordt later dit jaar vastgesteld.