Le Pen: nazi-bezetting niet zo erg

Volgens de Franse extreem-rechtse politicus Jean-Marie Le Pen viel de nazi-bezetting van Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog best wel mee en was deze zeker niet inhumaan. Dit heeft hij gezegd in een interview met de kleine rechtse krant Rivarol. De Franse Justitie heeft inmiddels een strafrechtelijk vooronderzoek gestart.

"In Frankrijk tenminste, was de Duitse bezetting niet bijzonder onmenselijk. Alhoewel er wel een paar fouten zijn gemaakt, maar dat is onvermijdelijk in zo'n groot land. Er zijn geen grote blunders gemaakt door de Duitsers", aldus de 76-jarige Le Pen, voorman van de Franse Partij Front National.

"Als de Duitsers in het hele land massa-executies zouden hebben gepleegd, zoals men zegt, dan zou er geen noodzaak zijn geweest voor concentratiekampen voor politieke gedeporteerden", ging hij verder. "We moeten ons land niet enkel verlossen van de Europese Unie en de globalisatie, maar ook van de leugens uit het verleden."

Deze uitlatingen kunnen worden opgevat als het ontkennen van de holocaust, waar je in Frankrijk de cel in voor kunt gaan. Zijn uitspraken werden al op 7 januari gepubliceerd, maar bereikten woensdag pas de landelijke media, aangezien Rivarol maar een klein bereik heeft.

Le Pen is al zeker zes keer veroordeeld voor racistische en antisemitische uitspraken. Hij noemde de gaskamers in de Duitse vernietigingskampen ooit "een klein detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog". Bij de Franse verkiezingen in 2002 streed hij met Jacques Chirac voor het presidentsschap, waarna zelfs de meest linkse mensen ervoor kozen om op Chirac te stemmen, zo lang Le Pen maar niet aan de macht kwam. Uiteindelijk kreeg hij zo'n achttien procent van de stemmen, Chirac werd president.

De Franse minister van Justitie Dominique Perben heeft de uitspraken van Le Pen scherp veroordeeld. "Hij zal zich hiervoor moeten verantwoorden voor de rechter", zo zei hij. Perben heeft justitie inmiddels opdracht gegeven een strafrechtelijk vooronderzoek te starten.

De CRIF, een overkoepelend orgaan van Frans-joodse organisaties, zei geschokt te zijn door de uitlatingen. "Deze doen geen recht aan de slachtoffers van de Duitse bezetting onder het joodse bevolkingsdeel, de verzetsstrijders en gewone Fransen", aldus een woordvoerder van het orgaan. Een woordvoerder van Le Pen meldde dat het interview inderdaad heeft plaatsgevonden, maar dat de exacte uitspraken niet te verifiëren zijn, aangezien niemand ze gecontroleerd heeft voor ze werden gepubliceerd.

In de Tweede Wereldoorlog werden zo'n 76.000 Franse joden gedeporteerd naar vernietigingskampen. Slechts 2.500 van hen overleefden het.


Jean-Marie Le Pen