Toerist ontwaakt zonder rechterbeen

Een droomreis naar Costa Rica eindigde voor een Duitse toerist in een nachtmerrie. De 50-jarige man ontwaakte in de vertrekhal van de Costa Ricaanse luchthaven en ontdekte daar dat zijn been was geamputeerd.

Professor Ronald Jurisch uit Dessau had van zijn vrienden een vakantie cadeau gekregen. Gedurende de reis kreeg de professor echter last van een gezwollen voet, waarop hij naar het ziekenhuis in San Jose ging. "Daar had ik al eerder last van gehad. Niks ernstigs, meestal nam een aspirientje de pijn weg. De gezwollen voet werd gewoon veroorzaakt door mijn diabetes", aldus Jurisch.

De artsen in het ziekenhuis gaven de man echter geen aspirientje, maar legden hem meteen op de operatietafel. "In de conversatie die de artsen voerden, hoorde ik het woord 'amputeren.' Ik probeerde nog te protesteren maar tegen die tijd was ik al verdoofd door de anesthesist."

Toen Jurisch onwaakte, bevond hij zich in de vertrekhal van de luchthaven. "Mijn koffers stonden naast me en daar realiseerde ik dat mijn been geamputeerd was. Uit mijn portefeuille hadden ze 140 euro genomen. In de plaats stak er een factuur voor de heelkundige ingreep."

De professor werd opgenomen in een privťkliniek wegens bloedarmoede. Pas na vier weken kon hij met een gespecialiseerd medisch team terugkeren naar Duitsland. De professor heeft tot nu toe al 23 operaties achter de rug. Het ziekenhuis in San Jose kan rekenen op juridische stappen.