Slachtoffers tsunami in Thailand opgegraven

Ali Salami (herschreven) had ons via de nieuws-submit te melden:

In Thailand worden honderden lichamen van slachtoffers van de tsunami opgegraven, omdat er mogelijk fouten zijn gemaakt in de identificatie van de slachtoffers. Volgens de authoriteiten zijn de slachtoffers bij vluchtige identificaties aangezien voor Thai. Er is echter alleen gelet op visuele kenmerken, waardoor in de massagraven nu ook buitenlandse slachtoffers zouden kunnen liggen.

In Thailand zijn meer dan 5.300 lichamen geborgen. De overheid geeft nu echter toe dat er in de eerste dagen zoveel werden gevonden dat er een verwarrende situatie ontstond. In Phang Nga, zwaar getroffen door de vloedgolven, raakten reddingsteams snel door hun koelcellen heen, waarop men besloot de lichamen te verdelen in Thai en buitenlanders. De Thai werden daarop snel begraven bij de Bang Muang temple, maar sommige familieleden van vermiste toeristen denken nu dat hun geliefde mogelijk ook mee is begraven. En hoewel er wel haar was afgenomen, zijn de DNA-procedures zo veranderd dat men delen van een rib nodig heeft voor een goede identificatie.

De lichamen worden nu opgegraven en in koelcellen gelegd, todat ze definitief kunnen worden geïdentificeerd en vrijgegeven aan hun familieleden. Ook zullen in de overblijfselen microchips geïmplanteerd worden om een goede identificatie mogelijk te maken.

Zondag lieten de Thaise authoriteiten nog weten dat de nationaliteit van meer dan 2.100 slachtoffers nog altijd onbekend is. Dat is tien maal het aantal dat hiervoor werd genoemd. In het land worden nog altijd 3.000 mensen vermist.