'Vloedgolf maakt nieuwe kaart Malediven noodzakelijk'

Icoon Buitenlands nieuwsDe verwoestende kracht van de Tsunami begint steeds duidelijker te worden. Experts van de regering van de Malediven hebben gemeld dat er een nieuwe landkaart van de eilandengroep in de Indische Oceaan moet komen. Sommige delen van het land zijn door de natuurramp voorgoed veranderd.

Op de Malediven hebben de vloedgolven tachtig mensenlevens geëist en de ontwikkeling op de eilanden zo'n twintig jaar teruggeworpen. De regering denkt ongeveeer 1,3 miljard dollar aan buitenlandse steun nodig te hebben om de klap te boven te komen. Negen eilanden van de archipel zijn door de ramp onbewoonbaar geworden, aldus een regeringsfunctionaris.

Op de Malediven leven ongeveer 300.000 mensen, waarvan de meeste Soennitische moslims. Ze leven op een beperkt aantal van de bijna 1200 eilanden waaruit de Malediven bestaat. Veel van deze eilanden zijn door de immense kracht van het zeewater vervormd of zelfs volledig weggevaagd, waardoor ze waarschijnlijk voorgoed onder water zijn komen te liggen. De Malediven komen nauwelijks boven de zeespiegel uit. Het hoogste punt op de eilandengroep is 2,4 meter. Slechts negen eilanden zijn groter dan twee vierkante kilometer.

Malediven
De Malediven zijn een populaire toeristenbestemming

Voor de lange termijn is de schade voor de Malediven bijna niet te overzien. De eilanden zijn voor hun inkomsten vooral afhankelijk van toeristen, die worden getrokken door de prachtige koraalriffen. De riffen zijn echter onherstelbaar beschadigd. Daarnaast meldde het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist vorige week al dat het zoute zeewater op de Malediven ook natuurlijke drinkwaterbronnen heeft vergiftigd. De betreffende eilanden zijn daardoor waarschijnlijk voor vele jaren praktisch onbewoonbaar geworden.

-
Dit bericht is herschreven en gesubmit door lr817086, waarvoor dank!