Chronische hepatitis-B nu te genezen

Chronische hepatitis-B leek niet te genezen, maar dankzij het medicijn Peginterferon alfa lijkt daar verandering in te komen. Het nieuwe medicijn stimuleert het immuunsysteem in de lever sterk waardoor deze in staat is het hepatitis-B-virus op te ruimen. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek dat gecoördineerd werd door de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van het Erasmus MC te Rotterdam. Het onderzoek is afgelopen zaterdag gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift The Lancet.

Hepatitis B is een virusinfectie van de lever. Het virus wordt via seksueel of bloedcontact overgebracht en komt veel voor bij mensen die door hun leef- of werkomstandigheden kans op besmetting hebben: prostitué(e)s, drugsgebruikers, mannelijke homoseksuelen met wisselende contacten, werkers in de gezondheidszorg en patiënten die door hun ziekte veel met bloedprodukten in aanraking komen. Bij 10% van de mensen die besmet raken met het virus ontstaat dragerschap en een deel daarvan ontwikkelt een chronische hepatitis. Eenmaal chronisch kan Hepatitis B leiden tot levercirrhose en zelfs tot leverkanker.

Wereldwijd sterven er jaarlijks 1 miljoen mensen aan de gevolgen van een chronische hepatitis-B-infectie. Preciese getallen over de Nederlandse situatie zijn niet voorhanden.