Belg beschuldigt paus van diefstal

Een 35-jarige Luikenaar verwijt paus Johannes Paulus II schilderijen van hem te hebben gehouden. Reden genoeg voor de man om tegen de paus een klacht in te dienen wegens diefstal en heling.

Volgens de Luikenaar was het de bedoeling dat de paus de schilderijen zou signeren en wijden. Vervolgens wilde hij ze weer terug zodat hij ze bij opbod kon verkopen. Met deze actie hoopte hij zo'n 25 miljoen euro op te strijken. Het verdiende geld wilde hij voor een deel gebruiken om daklozen en vrienden mee te helpen. Het restant zou hij besteden aan het veiligstellen van de toekomst van zijn zoon.

Toen de man zijn schilderijen maar niet terug kreeg, ging hij over tot het versturen van honderden faxen richting het Vaticaan. Daarnaast had hij verscheidene malen telefonisch contact. Volgens het Vaticaan was er echter nooit wat toegezegd. Men vroeg hem de paus verder met rust te laten.

De druppel die de emmer deed overlopen was het moment waarop de Luikenaar per brief te horen kreeg dat cadeaus aan de Paus niet worden teruggegeven. Hij besloot aangifte te doen.