'Tolken AIVD beslissen over weggooien taps'

Icoon Binnenlands nieuws De tolken van de AIVD mogen zelf beslissen welke telefoontaps van radicale moslims worden weggegooid. Omdat de AIVD veel te weinig vertalers heeft, kunnen namelijk lang niet alle gesprekken vertaald worden. Driekwart van de afgeluisterde telefoongesprekken zou onvertaald in de prullenbak verdwijnen. Dat blijkt uit verklaringen van de 34-jarige Outman Ben A. die in het bezit van de Volkskrant zijn gekomen.

Ben A. werd in september aangehouden voor het lekken van staatsgeheimen naar onder andere de Hofstadgroep, waartoe ook Mohammed B. behoorde. Uit zijn strafdossier blijkt dat hij ook verdacht wordt van het achterhouden van informatie door belangrijke afgeluisterde gesprekken niet te vertalen. Volgens Ben A. mocht hij zijn werk zonder richtlijnen doen, en mocht hij zelf beslissen welke gesprekken er wel of niet belangrijk waren.

Hij werkte sinds 1 oktober 2003 op de afdeling Centrum Islamitisch Terrorisme (CIT) van de AIVD. Hij werd, tegen de regels in, maar één keer gescreend voordat hij werd aangenomen. Er waren weliswaar twijfels over zijn achtergrond, maar hij werd toch aangenomen omdat de AIVD een groot tekort aan Arabische tolken had.