Klimatologische ramp dreigt in Rusland

Sessy had ons -vertaald en wel!- via de nieuws-submit het volgende te melden:

De aanhoudend herfstachtige weersverschijnselen en relatief hoge temperaturen die het grootste deel van het weer in Europa deze winter beheersen, dreigt in Rusland uit te draaien op een klimatologische ramp.

Zo worden in Kaliningrad al voor de derde keer deze maand de schepen opgeroepen om in havens te schuilen in verband met een zeer sterke storm, die nu ook West Europa teistert. Verwacht wordt dat de storm veel schade aan zal richten. In St. Petersburg dreigt een overstroming door de overvloedige regenval. Afgelopen nacht steeg het water met 166 centimeter. Als het water nog 4 centimeter verder stijgt, zal de stad overstromen.

Normaal gesproken vriest en sneeuwt het hevig in Moskou rond deze tijd. Nu is het er rond deze tijd van het jaar nog nooit zo warm geweest. Het is er op dit moment +4 graad Celsius. In 1932 was het er ooit +3,7 graden rond deze tijd en in 1992 was het met +5,6 graden een absolute record voor de maand januari. Meteorologen voorspellen dat dit record echter nog deze maand zal worden gebroken, aangezien het volgens de weersvooruitzichten alleen maar warmer gaat worden.

Een te zachte winter betekent voor Moskou op termijn ook een ecologische ramp. Als er te weinig smeltwater is, zal er in de zomer te weinig water zijn om in de eigen drinkwaterbehoefte te voorzien. Dat leidt weer tot een te lage waterstand, waardoor vele vissen de volgende winter zullen sterven, omdat de ondiepe meren tot op de bodem bevriezen. Bovendien ontstaat er zo een grote kans op hevige bos- en veenbranden.