Eindhovense jeugd dreigt zelf in te grijpen

In een Eindhovense wijk zijn Turkse jongeren de overlast van Marokkaanse leeftijdgenoten zo zat dat ze hebben gedreigd zelf wel de boel schoon te zullen vegen als de politie niet ingrijpt. Het gaat om jongeren van Turkse komaf uit Woensel-Zuid, en Marokkaanse jongeren die in Vaartbroek, Gestel en Stratum wonen en variŽren in de leeftijd tussen de 15 en 20 jaar.

De overlast voor buurtbewoners en winkeliers is groot en bestaat onder meer uit scheurende bromscooters over het trottoir, het achterlaten van rotzooi op straat, het rondhangen in de bel- en internetwinkel ťn het dealen vanuit een telefooncel op de hoek met de Hoeimakerstraat. Daar worden drugstransacties uitgevoerd en via een telefonische bestelling ook afgeleverd. De 'overlast' voor de jongeren van Turkse komaf bestaat er uit dat de politie de laatste tijd al veel strenger controleert, en zij daardoor ook allerlei boetes oplopen voor bijvoorbeeld verkeersovertredingen.

De Turkse jeugd heeft de politie inmiddels laten weten dat ze de Marokkaanse jongeren liever kwijt dan rijk is: ''die komen niet uit onze wijk, zij zijn degenen die de boel verzieken, niet wij. En als jullie niet optreden, dan lossen wij het probleem zelf wel op.'' De politie heeft daarom een speciaal projectteam in het leven geroepen in strijd tegen de groep jeugdige overlastgevers, die zou bestaan uit zo'n 20 jongeren die vooral rondom de Van Thienenlaan actief zijn.