Remkes reageert met brief op website

geldropse_polleke had ons via de nieuws-submit te melden:

Na alle commotie rond zijn handelen in Thailand na de tsunami heeft minister Remkes gereageerd middels een brief op de website van zijn ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij schrijft hier: "Ook politici hebben zo af en toe behoefte aan enig privť-leven waar niet iedereen zich direct mee heeft te bemoeien, mits zij maar tijdig hun verantwoordelijkheden nemen als dat nodig is. En dat heb ik gedaan". Met deze brief hoopt hij een einde te maken aan de stroom van kritiek toen hij zijn vakantie in Thailand niet onderbrak om de getroffen gebieden te bezoeken.

Volgens Remkes kon hij beter niet de gebieden bezoeken omdat hij dan alleen maar hulpverleners voor de voeten zou lopen. "Voor een goed begrip: als er in Nederland een ramp plaatsvindt, kan een snel bezoek vanuit de regering aan de ramplocatie goed zijn om steun en troost te bieden", aldus Remkes. "Maar zelfs dŠn moet voorkomen worden dat zogenaamde 'Haagse hotemetoten' de echte autoriteiten en hulpverleners ter plekke in de weg lopen."

In het gastenboek op de website van het ministerie zijn de meningen over Remkes' optreden verdeeld. Zo delen twee bezoekers in het Engels mee zich te schamen voor hun Nederlandse nationaliteit. Een andere verontwaardigde Nederlander schrijft: "Voor de meeste onder ons bent u ongetwijfeld zo langzamerhand een hufter zonder normen en waarden." Andere bezoekers daarentegen tonen begrip voor de situatie van Remkes. "Niets van aantrekken", schrijft ťťn en een ander: "Ik ben blij dat u zich niet meteen gek heeft laten maken door mogelijke reacties van 'de publieke opinie'."

De storm rond Remkes barstte in alle volheid los nadat de Kamerfracties van de PvdA en Remkes' eigen partij de VVD vraagtekens zetten bij (het gebrek aan) optreden van Remkes. Maurice de Hond zegt dat uit een door hem gehouden peiling blijkt dat de helft van de Nederlandse bevolking Remkes liever ziet gaan dan komen.