'Gebed bij beëdiging Bush is ongrondwettig'

Icoon Buitenlands nieuws Een Amerikaanse atheïst is een rechtszaak begonnen in een uiterste poging om het opzeggen van een gebed tijdens de inwijdingsplechtigheid van de Amerikaanse president George Bush op 20 januari te voorkomen. Volgens Michael Newdow gaat een gebed tijdens de beëdiging tegen de grondwettelijke scheiding tussen kerk en staat in.

De vorige keer dat Bush officieel tot president werd beëdigd, werd er door verschillende predikanten een gebed opgezegd. Bij de komende beëdiging staat er opnieuw een gebed op het programma, wat volgens Newdow dus ongrondwettig is.

Het is niet de eerste keer dat Newdow probeert om het gebed te voorkomen. Vorig jaar legde hij dezelfde klacht voor aan de rechtbank in San Francisco, die de klacht toen afwees omdat Newdow niet kon aantonen wat voor schade het gebed bij hem teweeg had gebracht. De nieuwe rechtszaak zal in het district waarin de hoofdstad Washington ligt plaatsvinden, en staat gepland te beginnen op 15 januari.

Eerder probeerde Newdow ook al de woorden 'onder God' uit de gelofte van trouw die Amerikaanse scholieren dagelijks moeten opzeggen te laten verwijderen. In juni 2004 werd die klacht toen verworpen, omdat Newdow niet gerechtigd was de zaak aan te spannen. Hij had namelijk geen wettelijk gezag over zijn dochtertje, namens wie hij de zaak had aangespannen.