Nieuw geld na bankoverval Noord-Ierland

DutchSoldier had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws De Northern Bank heeft besloten om alle bankbiljetten die de bank heeft uitgegeven uit de roulatie te gaan halen, en daar nieuw geld in een andere kleur voor in de plaats uit te geven. De bank doet dit om de buit van de bankoverval van vorige maand waardeloos te maken. Bij die bankoverval werd het recordbedrag van 26,5 miljoen pond (38 miljoen euro) buitgemaakt. De politie verdenkt de IRA van de overval.

De Northern Bank is één van de banken in Noord-Ierland die eigen geld uitgeeft. Nu zullen alle bankbiljetten van 10, 20, 50 en 100 pond opnieuw uitgebracht worden, wat naar schatting zo'n acht weken in beslag zal nemen. Ongeveer driekwart van de buit van de bankoverval was afkomstig van de Northern Bank. Volgens politiecommandant Hugh Orde zal de bankroof door deze actie "de grootste papierverspilling uit de geschiedenis van Noord-Ierland" worden.

Ondertussen heeft de politie bekendgemaakt het Ierse Republikeinse Leger (IRA) van de bankoverval te verdenken. De Provisional IRA (PIRA) wordt namelijk verantwoordelijk gehouden. Vanwege tactische redenen wilde Orde nog niet zeggen hoe de politie tot die conclusie is gekomen.