Belastingdienst stort BTW en loonbelasting op giro 555

macromarkt.nl, LekkerSimpel en KrezieBite hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een van de manieren om tijdens de inzamelingen voor Azië geld te verzamelen, was om werknemers een verlofdag 'uit te laten betalen' en deze door de werkgever te laten storten op giro 555. Deze methode had echter één nadeel: over deze vorm van betaling diende -wettelijk gezien- wel 50 procent loonbelasting te worden betaald.

Om tegemoet te komen aan de kritiek hierop, heeft de belastingdienst beloofd de ontvangen loonbelasting over deze verlofdagen ook te storten op giro 555. En de belastingdienst gaat nu zelfs nog een stapje verder: ook de BTW die geheven wordt over de verkochte cd's voor het goede doel zal worden over gemaakt naar het goede doel. Minister Zalm van Financiën maakte dit gisteren tijdens de nationale televisieactie bekend.

Toch is niet iedere instantie even meegaand in deze inzamelingsactie. Zo kwam auteursrechtenorganisatie Buma-Stemra negatief in het nieuws, door over de diverse benefietoptredens in het land toch de gebruikelijke auteursrechtenheffing af te laten rekenen. Zo moest de organisatie van een benefietconcert in Maastricht zo'n tweeduizend euro afdragen die anders ook op giro 555 waren gestort. Volgens Buma-Stemra is het "onbegonnen werk om een uitzondering te maken dat de artiesten voor dit goede doel afzien van hun rechten."