Man eist 2,5 miljoen na zien Fear Factor

Een man heeft besloten om het Amerikaanse televisiestation NBC aan te klagen nadat hij een aflevering van het programma "Fear Factor" had aanschouwd. Hij was er naar eigen zeggen letterlijk ziek van geworden toen hij mensen dode ratten zag eten. De man, een vaste kijker van het programma, eist 2,5 miljoen dollar van NBC.

In de betreffende aflevering werden dode ratten gemixt in een blender, waarna de deelnemers dit goedje moesten opeten en drinken. "Om mensen in de show dode ratten te laten eten en drinken was maf en zowel ik als een huisgenoot van me moesten er van overgeven", zo schrijft Austin Autkin in zijn aanklacht. "NBC verzendt de verkeerde boodschap aan haar kijkers, namelijk dat geld mensen van alles en nog wat kan laten doen, en meestal tegen hun wil. Het station gaat te ver." Het zijn slechts enkele citaten uit zijn vier pagina's tellende aanklacht. De 49-jarige Autkin beweert voorts dat zijn bloeddruk door de show zo hoog werd dat hij duizelig van werd. Toen hij wegrende van de televisie zou hij tegen de deur zijn geknald, waardoor hij verwondingen opliep.

Toen persbureau Reuters de man belde, deelde hij hen mee dat hij om de aanklacht niet kon bespreken, enkel als hij betaald zou krijgen voor het interview. Een woordvoerder van "Fear Factor" meldde dat de show geen commentaar wil geven, tot men een kopie van de klacht heeft ontvangen. Het enige wat hij kwijt wilde, is dat er gedacht wordt dat de claim geen enkele kans van slagen heeft. Autkin was het hier wel mee eens: "Ik wil een punt drukken. Denkt u nou werkelijk dat ik 2,5 miljoen verwacht te krijgen?" Eind jaren negentig klaagde Autkin al eens twee tabaksbedrijven aan, beide aanklachten werden verworpen.

In "Fear Factor", dat ook in Nederland uitgezonden wordt, draait het erom enkele proeven zo goed mogelijk uit te voeren en zo de beste te worden van een groep deelnemers. Als je wint, win je 50.000 dollar (in de VS dan). De show heeft inmiddels een lange historie met betrekking tot het eten van de gekste dingen, ratten zijn hierbij geen uitzondering, men heeft ook al eens levende wormen gegeten. Autkin beweert echter met de voorgaande afleveringen nooit een probleem te hebben gehad.