National Geographic 'redt' eilandbewoners

Een havenbeambte wiens favoriete tv-kanaal National Geographic is, redde dankzij een documentairereeks over verwoestende natuurrampen het leven van vijftienhonderd eilandbewoners. Abdul Razzak had op de ochtend van 26 december dienst in de observatietoren van de haven van zijn eiland, toen alles begon te schudden. Razzak besefte meteen dat er mogelijk een tsunami op komst was, en wist samen met twee collega's de bewoners van vijf laaggelegen dorpen te waarschuwen voor het naderend onheil.

Razzak woont op het eiland Teressa, dat onderdeel uitmaakt van de Nicobaren. Deze Indiase eilandengroep, op korte afstand van het epicentrum van de zeebeving, werd zwaar getroffen door de vloedgolven. Op Teressa vielen echter slechts drie doden: twee vrouwen en een baby. De vijf laaggelegen dorpen op het eiland werden allen volledig verwoest.

"Ineens stond de observatietoren te schudden. Twee collega's en ik sprongen uit bed en renden naar beneden", vertelt Razzak. "Toen herinnerde ik me ineens wat ik vorig jaar iedere vrijdagavond van 20.30 tot 21.30 uur op National Geographic had gezien. Ik droeg mijn collega's op mijn motor te nemen en naar alle dorpen op het eiland te rijden en mensen op te roepen onmiddellijk te evacueren."

Razzak rende zelf naar verschillende dorpen, en schreeuwde de bewoners letterlijk de hoger gelegen gedeelten van het eiland op. Kort nadat hij en zijn collega's alarm sloegen trof de eerste golf Teressa. Tien minuten later volgde een tweede, en weer iets later de derde en meest verwoestende vloedgolf. De gealarmeerde bewoners zaten toen veilig op een heuvel.