Amsterdam wil lastpakken van de straat

TimmyAsd had ons via de nieuws-submit te melden:

De gemeente Amsterdam wil straat- of pleinverboden gaan opleggen aan personen die de openbare orde verstoren. Dat is donderdag bekend gemaakt door de driehoek van gemeente, politie en justitie. Volgens de gemeente is de maatregel uniek in Nederland. "Een straatverbod wordt normaliter door de rechter opgelegd. Nu kan de burgemeester dat dus doen", stelt een woordvoerster.

De politie moet gaan bepalen in welk gebied en voor wie de maatregel dient te gelden, en geeft dat door aan de burgemeester die vervolgens het verbod kan opleggen. De relschopper met het straatverbod mag daarna zeven dagen niet in het desbetreffende gebied komen. Indien daar niet aan wordt gehouden kan het verbod met een week worden verlengd. Volgens de gemeente is een straatverbod een zwaar middel. "Het verbod moet volgens de driehoek alleen worden opgelegd als er geen strafrechtelijke alternatieven zijn."

De maatregel volgt op ongeregeldheden in de hoofdstedelijke Diamantbuurt, waar jongeren een echtpaar wegintimideerden. Tot dusver kon overlast enkel via de Gemeentewet worden aangepakt. Als problemen langer aanhouden zal worden bekeken of de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) moet worden aangepast.