Slachtoffer mag spreken tijdens rechtszaak

Een primeur in de rechtszaal, voormalig journaalverslaggever Harmen Roeland is woensdag het eerste slachtoffer van een misdrijf dat tijdens een rechtszaak zijn zegje mag doen. Roeland raakte afgelopen zomer aan één oog blind toen hij door een zwerver op een veerpont in Amsterdam ernstig werd mishandeld. De journalist weigerde de bedelende dakloze geld te geven.

Slachtofferhulp Nederland pleit al jaren voor het recht, omdat het de gevolgen van een misdrijf duidelijk maakt. Een nieuwe wet die sinds 1 januari van kracht is maakt het nu daadwerkelijk mogelijk dat slachtoffers van een misdrijf tijdens de zitting het woord mogen voeren. Slachtoffers mogen over enkel spreken over de gevolgen van het misdrijf, niet over het misdrijf zelf.

In een persbericht noemt Slachtofferhulp Nederland het nieuwe recht een goede stap voorwaarts. De stichting begeleidt slachtoffers die weloverwogen gebruik willen maken van hun spreekrecht. "Het slachtoffer moet zich ervan bewust zijn dat spreken in de rechtzaal een emotioneel zwaar moment kan zijn en dat een goede voorbereiding en begeleiding door Slachtofferhulp Nederland essentieel is", aldus Jaap Smit, directeur van Slachtofferhulp Nederland.


Roeland is sinds de mishandeling aan één oog blind