Thailandvakantie Remkes valt verkeerd

De vakantie in Thailand van Johan Remkes, minister van Binnenlandse Zaken, valt verkeerd bij zowel de PVDA als zijn eigen partij de VVD. Hij is in het land sinds tweede kerstdag, de dag van de ramp in AziŽ. Hij belde nog wel met Den Haag om te zeggen dat hij goed was aangekomen, maar voegde daar aan toe dat hij niet gestoord wilde worden. De PVDA en de VVD vinden het onaanvaardbaar dat Remkes geen bezoek heeft gebracht aan de Nederlandse slachtoffers in Thailand.

Remkes is met zijn vriendenclub uit Groningen in Koh Samui, een eiland dat noordelijker ligt dan het zwaar getroffen Phuket. Hemelsbreed gezien liggen Phuket en Koh Samiu zo'n 250 kilometer uit elkaar.

Dat Remkes louter vakantie vieren wil is gezien zijn functie onaanvaardbaar, vindt PVDA-kamerlid Diederik Samsom. Remkes is als minister van Binnenlandse zaken namelijk ook coŲrdinerend minister van Rampenbestrijding, bovendien is hij verantwoordelijk voor het Rampen Identificatie Team (RIT), dat zich momenteel uit de naad werkt in Thailand.

Samsom wil dat premier Balkenende Remkes alsnog opdraagt om de Nederlanders in Thailand een hart onder de riem te steken. 'Vakantie is geen excuus. Je bent 24 uur per dag minister. Dit is een grove verkeerde inschatting van Remkes en ook anderen in het kabinet hadden hem hier op moeten wijzen. Balkenende had hem moeten bellen en aansporen er heen te gaan. Als Remkes echt totaal onbereikbaar was, dan hebben we een nog groter probleem', aldus Samsom.

Buitenlandwoordvoerder Hans van Baalen, net als Remkes van de VVD, wil zijn partijgenoot niets verwijten, maar hoopt dat hij toch nog een werkbezoek aflegt. 'Als minister of Kamerlid ben je nooit met vakantie. Je moet daar niet in de weg gaan lopen, maar Remkes had zich op de hoogte kunnen stellen en zijn Nederlandse kennis bij zijn Thaise collega kunnen aanbieden.'

Update 20:08
Na alle kritiek uit Nederland heeft minister Remkes besloten toch een bezoek te brengen aan het getroffen eiland Phuket. Dit meldt NOS Teletekst. Woensdag zal Remkes onder andere een bezoek brengen aan het Rampen Identificatie Team om met eigen ogen te zien hoe dit te werk gaat.

 Remkes
Remkes is lekker op vakantie in Thailand en wil niet worden gestoord.