'Vrouwen vallen op intelligentie, mannen niet'

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Wetenschappelijk nieuwsHet is eindelijk wetenschappelijk bewezen: vrouwen zijn vooral geïnteresseerd in het verstand van de man, terwijl intelligentie bij vrouwen eerder afstotend kan werken in het krijgen van een relatie met een man. Dit blijkt uit Brits onderzoek, waarvan de resultaten binnenkort worden gepubliceerd in het Journal of Personality and Individual Differences maar waarvan de Britse Sunday Times de resultaten al mocht inzien.

Onderzoekers aan de universiteiten van Bristol, Aberdeen, Glasgow en Edinburgh hebben voor dit onderzoek het IQ van ongeveer duizend jongens en meisjes gemeten en veertig jaar later onderzocht of de toenmalige kinderen aan een levenspartner waren gekomen. Het resultaat was dat vrouwen bij het zoeken van de partner vooral naar zijn intelligentie kijken. Mannen met een hoog IQ hebben de minste moeite met het vinden van een partner. Ook blijkt dat 88% van de mannen in de hoogste socio-economische klasse getrouwd is, tegenover 80% in de laagste klasse.

Intelligentie helpt mannen dus aan een vrouw, maar bij vrouwen gebeurt juist het omgekeerde. De meisjes die in het begin hoog scoorden bij de IQ-test vinden later minder makkelijk een man in vergelijking met hun minderbegaafde leeftijdsgenoten, die al op hun zestiende van school gingen.

De resultaten kunnen worden uitgedrukt in cijfers: voor iedere zestien punten meer op de IQ-schaal hebben mannen 35% meer kans om aan een vaste partner te komen. Voor vrouwen is dit omgekeerd. Vrouwen met 16 punten meer IQ dan gemiddeld hebben 40% minder kans om een vaste relatie te beginnen.

Sociologen die werden gevraagd de resultaten toe te lichten, gaven als oorzaak aan dat mannen die het ver schoppen het liefst trouwen met een vrouw die doet denken aan hun moeder, die zichzelf wegcijfert en de man een geborgen gevoel geeft terwijl hij aan zijn loopbaan timmert. Een vrouwelijke relatiedeskundige stelde echter dan veel mannen "gewoon liever geen vrouw willen die intelligenter is dan zij" en dat mannen ook "minder gauw bereid zijn de rol van huisman te spelen om de echtgenote een carrière te gunnen".