Weer veiliger geworden in Amsterdam

Icoon Binnenlands nieuws Het is in Amsterdam in 2004 voor het vijfde jaar op rij veiliger geworden dan het jaar ervoor. Het aantal aangiften daalde namelijk tot 96.000 in 2004, wat een daling van 10 procent inhoudt. Dit maakte korpschef B. Welten maandag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak bekend. De politie arresteerde vorig jaar meer dan 50.000 mensen, "een ArenA vol".

'Teleurstellend' was volgens Welten wel dat de aangiftebereidheid verder is afgenomen, van 27 procent tot 24 procent. Dit houdt in dat een kleiner percentage van slachtoffers ook aangifte doen. De daling van het aantal aangiften wordt hier dus mede door veroorzaakt.

Het aantal moorden in de hoofdstad was afgelopen jaar 27, terwijl dat er in 2003 nog 43 waren. Het aantal winkeldiefstallen daalde met 13 procent en het aantal gevallen van diefstal en inbraak met 26 procent. Wat wel toenam was het aantal aangiften van huiselijk geweld. Dit aantal steeg met 18 procent tot 5500. "Daaruit is af te lezen dat de slachtoffers van huiselijk geweld vertrouwen hebben in de aanpak van de politie", aldus Welten.

Grootschalige optredens, waaronder ook de extra bewakingstaken vanwege de terrorismedreigingen vallen, kostten de politie eenderde meer manuren dan in 2003. In 2004 waren omgerekend 35 agenten fulltime bezig met bewakingstaken.