Hortensia's als tripmiddel

Rolandtt, BFdoubleD en h4nzo had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuws Hortensiastropers zijn de laatste tijd een groot probleem in Friesland en Drenthe. Ook in Utrecht en Limburg verdwenen talloze takken uit struiken. Het is niet duidelijk waarvoor de hortensia's gebruikt worden, maar mogelijk worden ze gebruikt als tripmiddel, met een effect vergelijkbaar met dat van marihuana.

Volgens Harald Wychgel van het Trimbosinstituut, het landelijke kennisinstituut voor verslavingszorg, is er een soort hortensia die gebruikt kan worden als drug. Het zou daarbij gaan om een soort uit China en Japan. "Er zijn bepaalde soorten psychoactieve planten, waaronder hortensia's, die als tripmiddel gebruikt kunnen worden", aldus Wychgel. "Je kunt ze roken. Van bepaalde hortensiasoorten krijg je een licht roesje, je wordt er een beetje high van."

Hoewel het niet duidelijk is wat de hortensiastropers met de planten willen, denkt Wychgel niet dat het de stropers ook echt om de drugwerking te doen is. "Er zijn zoveel plantensoorten die psychoactief werken. Als je een supermarkt binnenloopt, kun je zo een blikje nootmuskaat kopen. Nootmuskaat kun je ook als tripmiddel gebruiken."

Het is overigens niet aan te raden dit zelf te gaan proberen, en de bladeren of wortels van een hortensia te gaan oproken. Die bladeren bevatten namelijk cyanide, wat zeer giftig is voor de mens.