'Politici moeten niet praten over godsdienst'

Politici zouden zich niet uit moeten laten over godsdienst. Dat is de mening van voormalig VVD-leider Hans Wiegel. De liberale prominent richtte zich daarmee rechtstreeks tot partijgenoot Ayaan Hirsi Ali, die wil dat islamitische jongeren een keuze maken tussen Allah en de grondwet.

"Dat is niet de liberale traditie. Mijn positie is altijd deze: of je nou katholiek bent of protestant of je bent aanhanger van de islam, in de liberale politiek ben je evenwaardig", sprak Wiegel eerder vandaag in het tv-programma Buitenhof. Hij vreest dat de 'overgrote meerderheid' en 'fanatici' over een kam worden geschoren. "Mijn opvatting is op dat punt heel helder: iedereen die de vrijheid en de veiligheid van anderen wil aantasten, moet zo hard mogelijk worden aangepakt, maar je moet de mensen niet op een hoop gooien. Je moet de meerderheid niet van je vervreemden."

De 63-jarige Wiegel denkt dat de ondergedoken Hirsi Ali zich mogelijk niet op haar plek voelt in het parlement. "Het zou me niet verbazen als ze denkt: 'wat moet ik eigenlijk hier?'", zei Wiegel, die zich afvroeg of Hirsi Ali wel voldoende een teamplayer is.