Turkse lira één miljoen 'minder waard'

rowdy had ons via de nieuws-submit te melden:

Turkije is het nieuwe jaar begonnen met 'minder' geld en veel minder miljonairs. Van de Turkse lira werden zes nullen afgehaald. Het biljet van één miljoen lira is vervangen door een munt die één (nieuwe) lire waard is.

Met deze maatregel komt er een eind aan een tijdperk waarin veel Turken zich miljonair konden noemen. De torenhoge inflatie van het laatste decennia leidde er onder meer toe dat de Turken het grootste bankbiljet ter wereld hadden: een briefje van maar liefst 20.000.000 lira, die omgerekend ongeveer 11 euro waard was. De kleinste munt in Turkije was 50.000 lira waard, zo'n 3 eurocent.

De Turkse regering hoopt dat met de invoering van de nieuwe munt het vertrouwen van buitenlandse investeerders verder zal toenemen. De nieuwe munt is de bekroning van het economisch herstelbeleid van de regering-Erdogan. In 2001 had het land nog een inflatie van 70% en raakten 2 miljoen Turken hun baan kwijt. Volgens de Turkse centrale bank bedroeg de inflatie in september 2004 nog maar 9%, en zal deze in 2005 uitkomen op 8%. De Turkse export steeg in 2004 met 30%, wat onder andere het gevolg is van de vestiging van grote fabrikanten als Toyota, Hyundai, Fiat en Ford. De economische groei bedroeg het afgelopen jaar 7,9% en zal dit jaar uitkomen op zo'n 5% is de verwachting. De werkloosheid is met 10% nog wel aan de hoge kant.

De oude munten en bankbiljetten zullen dit jaar in fases aan het geldverkeer worden onttrokken.


20 miljoen lira (wordt 20 'nieuwe' lira).