VS vertienvoudigen noodhulp voor AziŽ

Bas028 en lievestief hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De Verenigde Staten hebben het bedrag aan noodhulp voor de slachtoffers van de zeebeving in de Indische Oceaan tot 350 miljoen dollar (ruim 260 miljoen euro) verhoogd. Dit heeft het Witte Huis vrijdag laten weten. Aanvankelijk had de VS een bedrag van 15 miljoen toegezegd, dat onder druk van de Verenigde Naties door president Bush werd verhoogd tot 35 miljoen. Ook hierop volgde kritiek.

De Europese Unie heeft een bedrag van 300 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de landen die zijn geraakt door de ramp in AziŽ. Het bedrag komt uit een begroting die bestaat uit 100 miljard euro. Dit bedrag heeft de EU beschikbaar voor hulp bij rampen. Het geld zal worden besteed aan tenten, drinkwater, mobiele ziekenhuizen, medicijnen en lijkzakken. De EU heeft al 33 miljoen euro hulpgeld naar de door de tsunami's getroffen gebieden gestuurd.

Op giro 555 van de samenwerkende hulporganisaties in Den Haag blijft ook nog altijd geld binnenstromen. Verschillende horecagelegenheden in het land staan bepaalde inkomsten af aan het goede doel en er worden benefietconcerten gehouden. Ook met andere acties wordt geld ingezameld.

De Nederlandse maker van video-opnamen van de vloedgolven in het Thaise Phuket, F. Rooijackers, stort het geld dat hij daarvoor kreeg ook op giro 555. Zijn beelden gingen via verschillende televisiestations de hele wereld over en worden ook gebruikt in het tv-spotje van giro 555.

Rooijackers verkocht de beelden aan een Japans tv-station voor 400 euro, ook kreeg hij 100 euro van de Duitse ZDF. Hij wacht nog op 400 euro van een Australische tv-zender. "Het geld dat ik ervoor gekregen heb, gaat naar giro 555. Daar wil ik geen cent van hebben", aldus Rooijackers.