Slachtoffers tsunami gered dankzij mobieltje

MissMSX had ons via de nieuws-submit te melden:

Vier Britse toeristen die op Sri Lanka gewond raakten door de tsunami die onder andere dit eiland trof, zijn gered dankzij hun mobiele telefoons. De Srilankaanse telefoonmaatschappijen kwamen op het lumineuze idee om vermiste buitenlanders in hun land op te sporen door na te gaan welke mobiele telefoons er binnen het bereik van hun netwerk bevonden. Dit is ook meetbaar indien men wel het gsm-toestel ingeschakeld heeft, maar niet aan het bellen is.

Uit metingen bleek dat er ruim 10.000 vreemdelingen met een mobiele telefoon op het eiland te zaten, op het moment dat de rampzalige vloedgolf de kust overspoelde. De telefoonmaatschappijen stuurden daarop een sms-bericht naar al deze toestellen, met de vraag of alles in orde was. Op dit sms-bericht kwamen bijna 4300 reacties terug. Onder hen zat een groep van 35 toeristen uit Hong Kong en een van 36 Britten, die op moeilijk bereikbare plaatsen waren gestrand en niet meer verder konden.

Ook vond men een groep Britse toeristen waarbij zich vier zwaargewonden bevonden, die niet wisten waar zij zich precies bevonden. Zij konden dankzij hun gsm-signalen in het zuidelijke Hikkaduwa worden getraceerd en daardoor worden gered. Ook enkele tientallen anderen die geen idee meer hadden waar zij zich na hun vlucht voor het water bevonden, konden zo terug gevonden en geholpen worden.