Argentijnse belastingdienst jaagt op reizigers

Ali Salami had ons via de nieuws-submit te melden:

Loopt de Nederlander hier kans om zijn gewonnen prijs kwijt te raken aan de Gemeentebelastingen Rotterdam (GBR), ook in ArgentiniŽ loopt de belastingontduiker kans om op een nare manier alsnog te moeten betalen.

Nu de vakantieperiode in dat land begint, is de belastingdienst begonnen met een keiharde aktie. Net wanneer mensen lekker, zonder zorgen, op vakantie denken te gaan komt de dienst om de hoek kijken. Op luchthavens, in havens en bij grensovergangen wordt van reizigers gecontroleerd of zij de belastingen wel hebben betaald.

Argentijnen staan bekend als notoire belastingonduikers. Meer dan eenderde van hen betaalt geen belasting, deels omdat men geen vertrouwen heeft in de politici die het geÔnde geld weer moeten uitgeven. Vele Argentijnen bewaren het geld dan ook 'onder het matras', of op buitenlandse rekeningen.

De belastingdienst heeft nu lijsten met ontduikers, hun type auto en reisdoel opgesteld en confronteert hen met hun belastingschuld. Ook staan duizenden namen van ontduikers op internet, krijgen mensen berichtjes van de dienst op hun mobiele telefoon en wordt gedreigd met het openen van kluizen om het geld alsnog te krijgen.