Dodental AziŰ boven 120.000 gestegen

Het aantal doden in AziŰ als gevolg van de zeebeving is in ÚÚn klap opgelopen tot 120.000. Het Franse persbureau AFP en het Britse persbureau Reuters maakten het nieuwe overzicht op basis van voorlopige cijfers en schattingen. In IndonesiŰ steeg het officiŰle aantal dodelijke slachtoffers van 50.000 naar 80.000.

Het aantal dode Nederlanders staat nog steeds officieel op vijf, maar dit aantal stijgt naar alle waarschijnlijkheid. Er worden nog 140 Nederlanders vermist. De meeste Nederlanders bevonden zich tijdens de ramp op de eilanden Phuket en Ko Phi Phi. Sommigen kunnen op eigen gelegenheid zijn doorgereisd of naar huis zijn teruggekeerd, al neemt die kans daarop snel af.

Kiezen trekken
De kans bestaat dat niet iedereen wordt gevonden, omdat in de getroffen gebieden de doden worden verbrand of in massagraven terechtkomen. Ook zijn nog lang niet alle dode toeristen ge´dentificeerd.

Het Nederlandse Rampen Identificatie Team (RIT) begint donderdag met de identificatie. Omdat veel toeristen op het moment van de ramp slechts gekleed waren in zwemkleding wordt dit een lastige klus. RIT-leider P. Wiersma: 'We proberen de lichamen eerst zo goed mogelijk te beschrijven. Daarna trekken we een kies of halen we een stukje uit het bovenbeen waaruit later DNA kan worden gehaald.'

De RIT wisselt overigens hun gegevens uit met soortgelijke teams uit omliggende landen.