Zeebeving: meeste westerse doden in Thailand

De grote zeebeving in de Indische oceaan heeft naar verhouding in Thailand aan veel buitenlanders het leven gekost. Van de 1.975 doden en 6.000 vermisten is minstens de helft een buitenlandse toerist. In het Thaise rampgebied worden naar schatting 140 Nederlanders vermist. De meeste Nederlandse vermisten bevonden zich ten tijde van de verwoestende vloedgolven op de eilanden Phuket en Ko Phi Phi. Vooralsnog staat van 9 landgenoten vast dat ze daadwerkelijk verdronken zijn. Ten tijde van de ramp in Thailand zouden zo'n 3.500 Nederlanders zich in of vlak in de buurt van het getroffen gebied hebben bevonden.

De meeste buitenlandse doden komen uit de Scandinavische landen. Het aantal doden uit Zweden staat op 54. Zeker 1.500 Zweden worden vermist. In buurland Noorwegen worden 930 Noren vermist. Duitsland kent ook veel doden, er zijn er reeds 49 geteld en er worden er ruim 1.000 vermist.

Het totale dodental in het gehele rampgebied is inmiddels opgelopen tot ruim 82.000. In Indonesië zijn reeds ruim 45.000 doden geteld. Men vermoedt dat het cijfer verder zal oplopen zodra hulpverleners afgelegen buitengebieden bereiken. Het zou wel eens kunnen oplopen tot 80.000 alleen al in Indonesië vreest men.

Het getroffen gebied


-
Giro 555, voor hulp aan getroffen bevolking in Azië.