Omroepen samen in actie voor Azië

Nederland 2, RTL 4 en SBS 6 zenden op donderdag 6 januari gezamenlijk een nationaal fondsenwervend televisieprogramma uit ten behoeve van de hulp aan de slachtoffers van de rampzalige zeebeving in Azië. In het programma staat dan ook gironummer 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties centraal.

Het gezamenlijke programma op de drie televisienetten, dat wordt ondersteund door de overige commerciële en publieke netten, begint om 18:30 uur met een speciale aflevering van RTL Boulevard als kick off. Tussen 20:30 en 22:30 uur is een gezamenlijk programma te zien met bekende presentatoren en gezichten van zowel commerciële als publieke omroepen. Om 22:30 uur volgt een speciale aflevering van Hart van Nederland. Vanaf 23:00 uur wordt het gezamenlijk programma afgerond met een algemeen en afrondend fondsenwervend slot.

Vanmiddag werd al bekend dat er al 2,7 miljoen euro is binnengekomen opp giro 555. Er zijn echter nog meerdere mogelijkheden om te steunen. Zo wordt van alle sms'jes die vandaag naar TMF gestuurd worden, een bedrag overgemaakt naar giro 555. Daarnaast hebben diverse radiostations een actie op poten gezet waarmee door het sturen van sms'jes naar een bepaald nummer ¤ 1,50 wordt gedoneerd.

Dodental
Het dodental naar aanleiding van de zeebeving en daaropvolgende vloedgolf loopt nog steeds op. Het Rode Kruis denkt dat zeker 100.000 mensen zijn omgekomen, als alle doden op afgelegen eilandjes zijn meegerekend. Het officiële dodental nadert de 80.000.

Inmiddels is van vijf Nederlanders bekend geworden dat ze zijn overleden. De Australische ambassade heeft gemeld dat een in Australië woonachtige Nederlander in Thailand is omgekomen. Ook heeft een vader uit het buitenland melding gemaakt van de dood van zijn driejarige, Nederlandse dochtertje. Het is niet duidelijk of zij tot de eerder genoemde officiële vijf behoren. De Thaise regering spreekt overigens van tien Nederlandse doden. Aangezien één Nederlander in Sri Lanka is omgekomen, zou het dodental hiermee op elf komen.

---
Met dank aan sosamsterdamsos en grunge-metal, die delen van dit bericht submitten.
Submitter:  Bron: FOK! / Publieke Omroep