Carbid populair alternatief voor vuurwerk

Tijdens de jaarwisseling vuurpijlen de lucht in blazen? Of toch liever deksels van melkbussen? Steeds meer Nederlanders stappen over op het schieten van carbid, een goedkoop alternatief voor het reguliere vuurwerk, dat door het nieuwe Vuurwerkbesluit zelfs schaars is geworden in Nederland. Een kilo carbid kost tussen de vijf en zeven euro en je bent er een hele dag mee zoet.

Carbid schieten is niet nieuw. Vooral in het oosten en noorden van Nederland is dit een eeuwenoude traditie. Je stopt een stukje carbid in een melkbus, steekt het via een gaatje bij de bodem aan, zet er een deksel op of een bal en met een knal die tot in de wijde omtrek is te horen komt het geheel tot een ontploffing en het projectiel schiet tientallen meters de lucht in.

Het probleem is dat de regels omtrent carbidschieten per gemeente verschilt. Nicolaas van der Veer, initiatiefnemer van carbidbus.nl waarschuwt hiervoor. 'Aan de ene kant van het weiland kan het legaal zijn, terwijl je aan de andere kant een boete krijgt. Van der Veer probeert de regelgeving via zijn site inzichtelijk te krijgen, wat niet makkelijk is.

Er zijn twee importeurs van carbid, waaronder Van der Veer. Hij heeft een omzetstijging van honderd procent. 'Ik had een voorraad van tien ton, maar ben totaal uitverkocht. Ik heb voor de jaarwisseling nog weer een lading besteld en hoop dat die op tijd binnen is.'

De gemeentebesturen zitten met de nieuwe trend in de maag, omdat ze hierover (nog) geen regels hebben opgesteld. De gemeente Boxtel heeft bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aangedrongen om een landelijke richtlijn op te stellen. Die is er echter vooralsnog niet gekomen. Wie zelf met carbid aan de slag wil gaan, doet er goed aan eerst de handleiding te lezen.

 carbid
Carbidschieten kan bijvoorbeeld met een deksel of een basketbal.