Opta legt spammers flinke boetes op

geos had ons via de nieuws-submit te melden:

IcoonTelecomtoezichthouder Opta heeft voor het eerst boetes opgelegd voor het verzenden van ongewenste reclame-e-mails en sms-jes, zogenoemde spam. Twee kleine ondernemingen en één persoon moeten in totaal 87.500 euro betalen.

De hoogste boete van 42.500 euro kreeg een spammer die vier afzonderlijke spamverzendingen op het internet op zijn geweten heeft. Deze 'spammert' heeft volgens de telecomwaakhond onder meer Adolf Hitlers-boek Mein Kampf in een spamrun aangeprezen. Dat deed de man uit naam van Rejo Zenger van Spamvrij.nl, die hij op deze manier terug wilde pakken voor Zengers strijd tegen spammers. Opta heeft geen naam bekend gemaakt van degene die de boete heeft gekregen. Wel is duidelijk dat de bewuste spammer ook betrokken is geweest bij de beruchte SNK-spam. Hierbij heeft de persoon samengewerkt met het Hilversumse bedrijf Groenendaal Uitgeverij. Dit bedrijf kreeg een boete van 25.000 euro opgelegd.

De Opta legde ook een boete van 20.000 euro op aan de Stichting Yellow Monday uit Etten-Leur, die actief was onder de naam 'Purple Friday'. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor sms-spam. Onder gebruik van de sms-code 3545 werden ongevraagd sms-berichten verzonden, zonder dat de ontvanger daarvoor toestemming had verleend en zonder dat de juiste adresgegevens van de verzender werden vermeld. De ontvanger werd per bericht 1,10 euro in rekening gebracht.